Nem érdemes olyan fazekakat, lábasokat és serpenyőket venni, amelyeknek túlságosan vékony a fala, ugyanis sokkal hamarabb tönkremennek.
Általában a nívósabb zománcozott öntöttvas edények vastagabb anyagból készülnek, mint a megszokott, ilyen jellegű kellékek, ezért biztosított a kiváló hőátadás, így egyenletesen sülnek, készülnek el a finomságok, hozzájárulva ezáltal a jó íz kinyeréséhez. Régebben ezeknél nagy hátrány volt, hogy a boltból, szaküzletből megvett zománcozott öntöttvas edények le voltak fújva valamilyen szintetikus lakkal, hogy még szebbnek tűnjenek. A szakértők régen is azt tanácsolták a zománcozott öntöttvas edények esetében, hogy ezt a bizonyos haszontalan védőréteget el kell távolítani. Ez megoldható a jó alapos súrolással és az ezt követő kiégetéssel.
Ha mindezt elvégezte a tulajdonos, akkor a zománcozott öntöttvas edények több évtizedig is remekül helytállnak. Hol lehet ezen kellékeket olcsón beszerezni? Nos, a megszokott szupermarketek, áruházak helyett talán érdemesebb az internetes boltoknál próbálkozni.