Szeretne ízletes és egyszerre egészséges finomságot megkóstolni? Akkor, ha megtudja, hogy mire jó a propoliszos méz, nagy valószínűséggel azonnal érdeklődni kezd a termék iránt. A méhészeti termékek ezen csodálatos kombinációja tökéletesen kiegészíti egymást. Amikor a propoliszt a megfelelő arányban kombinálják mézzel, akkor meglehetősen koncentrált keverék jön létre, amit a felnőttek esetében naponta kétszer tanácsos fogyasztani.
Egy teáskanálnyi ebből a készítményből, 30 perccel étkezés előtt, elegendő a hörghurut, a torokfájás, a magas vérnyomás, valamint a gyomor- és a bélrendszer problémái elleni küzdelemhez. Mindamellett mire jó a propoliszos méz? Nos, külső használatra is alkalmas, akárcsak a propolisz tinktúra. Így égési sérüléseket, sebeket és bőrgyulladást is kezelnek vele.
Az allergiára hajlamosaknak tanácsos óvatosan bánni ezzel a termékkel, de csak abban az esetben, ha korábban már volt negatív reakciójuk a méhészeti termékekre. Figyelembe véve az összetevők természetes értékét, a propoliszos méz ára meglehetősen alacsony. Az immunitás növelésére szolgáló gyógyszertári lehetőségek nagyságrendekkel többe kerülnek és a hatékonyságuk gyakran nem bizonyított.
Ön tudja, mire jó a propoliszos méz?
A propoliszos méz azoknak készült, akik mézet fogyasztanak az egészség megőrzése és a megfázás vagy az allergia leküzdése érdekében. A propoliszt a méhek állítják elő fák, növények gyantáiból és arról ismert, hogy figyelemre méltó módon segíti a vírusok, baktériumok, mikrobák és gombák elleni küzdelmet. Emellett erős antihisztamin hatású, továbbá ideális mindazoknak, akik szezonális allergiában szenvednek.
A méz polleneket is tartalmaz, amelyek kisebb mennyiségben fogyasztva segíthetnek felkészíteni a szervezetet az allergiaszezonra. Gyakran fogyasztják immunerősítőként, napi 1 teáskanállal. Kulinárisan is felhasználható, de nem szabad melegíteni, mert ez ronthatja a propolisz jótékony hatását. Az orvosok azt ajánlják, hogy együnk egy kanálnyit, ha úgy érezzük megfáztunk. Így megszüntethetjük a torokfájást és csillapíthatjuk a köhögést.
A propoliszt vadvirágokból gyűjtött mézhez adják, hogy ezt az ízletes és tápláló mézet a propolisz hozzáadott előnyeivel készítsék el. Ez az anyag egy nagyszerű természetes antioxidáns, ami erősíti az immunrendszert, miközben vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatású. A propoliszos méz csodálatos kombináció, ami kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy egy kis propoliszt illesszünk be az egészséges táplálkozási rutinba. Remekül illik a reggeli pirítósra, de a kávéba és a teába is.
Fedezze fel a ritka intenzitású ízélményt, miközben élvezheti a méhészeti termékek hasznos tulajdonságait. A méz és méhszurok keveréke olyan készítmény, ami a méz aromás erejét a propolisz különleges ízével ötvözi. A harmonikus fúzió egyedülálló párost teremt a kaptár természetes aromái és a méz gazdag íze között.
Méhészként sokan tisztában vannak a méhszurok, a ragadós, gyantaszerű anyag mibenlétével, amit a méhek a fákról és növényekről gyűjtenek a közös immunrendszerük kiépítéséhez. A propolisz tinktúra értékes termék, a potenciális egészségügyi előnyei és különböző alkalmazásai miatt. A méhészek azonban gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy a propolisz tinktúra előállításához megfelelő alkoholt kell beszerezniük.
A propolisz legjobban a 65-70%-os alkoholtartalmú szeszben oldódik. Ha belső használatra szánják, akkor tiszta gabonaszeszt, például etanolt kell használni. Ez a speciális alkoholtartalom biztosítja a propoliszban lévő aktív vegyületek optimális kivonását. A propolisz magasabb és alacsonyabb alkoholtartalomban is feloldódik, de kevésbé hatékonyan.
Saját propolisz tinktúra készítése
Keverjünk össze 1 rész propoliszt 3 rész tiszta alkoholhoz. Tegyük az alkoholt és a propoliszt egy üvegedénybe vagy széles szájú palackba. Rögzítsük a fedelet és rázzuk erőteljesen a keveréket. A propolisz tinktúra keverék tárolása sötét helyen történjen! Nem túl hűvös, szobahőmérséklet is elegendő, de még jobb a kaptár hőmérsékletre állított fűtőtest.
Rázzuk fel naponta néhányszor, legfeljebb 3 hétig. A keveréket szitán keresztül szűrjük le. Öntsük egy lehetőleg sötét üvegbe vagy palackba és tároljuk fénytől elzárt helyen. Az oldatnak tisztának és sötétnek kell lennie. A szűrőben maradt propolisz megőrizhető és újra felhasználható egy újabb propolisz tinktúra készítéséhez, ha nem oldódott fel az összes.