Ha otthon borral kínáljuk a vendégeket, nem feltétlen figyelünk arra, hogy odaillő borospoharat használunk-e. De egy étteremben már elengedhetetlen a megfelelő boros kehely használat. Ugyanis a különböző fajta borokat különböző poharakban, kelyhekben illik felszolgálni. Minden bornak megvan a maga jellegzetessége, csak az adott borra jellemző tulajdonsága. Ezeket a tulajdonságokat a boros kehely ki tudja emelni, de ha rosszul választunk, akkor akár el is tudja fedni.
Például egy szép vörösbort, melynek gyönyörű élénk színe van, átlátszó, mintázatoktól mentes pohárban szokás felszolgálni, hogy meg lehessen csodálni a bor tiszta színét. A színes vagy díszített poharak megakadályoznák ezt. Ugyanakkor az a jó borospohár, amely a bor illatát az orruk irányába tereli. A tökéletes boros kehely kiválasztása nem mindig egyértelmű és egyszerű feladat az egyszerű borfogyasztó számára. Ezért az elegáns éttermek külön szakértőt alkalmaznak, akinek csak annyi a dolga, hogy kiválassza a vacsorához illő bort, valamint az ehhez illő poharakat.