A helytelen táplálkozás a bélflóra egyensúlyának felborulásával jár, ami pedig egyenes úton vezet a gyulladások kialakulásához. Éppen ezért, ízületi gyulladás esetén nem csupán a fájdalomcsillapításra, illetve a gyulladáscsökkentésre kell fókuszálni, hanem érdemes és ajánlott az étrend átalakításával is próbálkozni.
Meg kell győződni, hogy nem áll fenn ételallergia, ugyanis ez súlyosbíthatja a tüneteket, sőt, ez állhat maga az ízületi gyulladás kialakulása mögött is. Továbbá tudni kell, hogy a búza, kukorica, a tej, a burgonya és a borsófélék fogyasztása sem ajánlott ilyenkor, mivel ezek is ronthatják a helyzetet.
Ugyanakkor fontos a táplálék kiegészítők alkalmazása is, amelyek olyan lényeges tápanyagokat pótolhatnak, mint a niacin, a pantoténsav, a C- és E-vitamin, a réz, a mangán, a szelén. Valamint, gyógynövények segítségét is ajánlott segítségül hívni. Példának okáért, a kurkumin, a ginseng és az édesgyökér révén, jelentős javulás érhető el az ízületi gyulladás kellemetlen tünetei terén.