A cukorbetegség nevéből eredendően, sokan azt hiszik, hogy aki diabeteszes annak egyedül a cukor jelenti a problémát, így ha ezt kihagyja az étrendjéből, akkor máris minden rendben lesz. Azonban tudni kell, hogy az összetett szénhidrátok is glükózra bomlanak le, így a liszttel készült termékek is kritikus pontot jelentenek a betegek életében.
A diabetikus liszt jelent megoldást erre a problémára, ami csökkentett szénhidrát tartalommal bír, ezért ezt használva a hagyományos lisztek helyett, olyan ételek állíthatóak elő, amelyek akkor is fogyaszthatóak, ha valakinek a szervezete nem képes a cukor feldolgozására. Többféle diabetikus liszt is létezik, amelyek különféle fogások elkészítését teszik lehetővé, illetve ugyanazon ételben más-más végeredményt hoznak.
Van cirokból, kölesből, durumból, lenmagból, hajdinából, zabpehelyből, csicseriborsóból, szőlőmagból, rizsből és kukoricából készült változat is. Ugyanakkor, megtalálható kimondottan palacsintához, süteményekhez, pizzához készült diabetikus liszt is, így egy kis idő és energia ráfordításával, minden hagyományos receptnek elsajátíthatjuk a cukorbetegnek is megfelelő változatát.