Az iparosodás elterjedésével szinte minden hétköznapi ételt, édességet és használati cikket nagyüzemi mennyiségben, géppel, futószalagon állítanak elő. Egyesek azonban szeretik a hagyományos utat járni, ha valami különlegeset keresnek.
Ezért egyfajta ellenszélként és a tradíció fenntartásáért a kézműves csokoládé gyártása még most is virágkorát éli. Az emberek ugyanis vágynak arra, hogy egyedi és különleges darabokat tudhassanak a magukénak.
Annak a tudata pedig, hogy az édességüket kétkezi munkával készítették el, nagyot emel a csokoládé élvezeti értékén. A kézműves csokoládé készítés teret enged a határtalan kísérletezésnek is. Ugyanis itt nem a nagy tömegek kívánságát kell kielégíteni, hanem az egyedi ízlésvilágot is lehet érvényesíteni.
A csokoládékészítő mester szabadon kísérletezhet az ízek, formák és állagok kombinációival. Ez teszi a kézműves csokoládé világát olyan személyessé és csalogatóvá. Ha teheti, ilyennel lepje meg a szeretteit, ezzel is támogatva a kézművesség fennmaradását hosszú távon.